Powszechnie wiadomo, że pszczoła to bardzo pożyteczny owad. Zapylają one ponad 70% wszystkich roślin uprawnych, dzięki ich pracy możemy spożywać owoce i warzywa, bez tego nasza dieta w większości byłaby …
Miód kremowany
Naturalny miód pszczeli jest bogactwem składników odżywczych, które nadają mu właściwości lecznicze. Jednakże głównymi składnikami miodu są glukoza i fruktoza. Ta mieszanka łatwoprzyswajalnych cukrów prostych decyduje o wyjątkowym procesie krystalizacji, …
Miód pitny – przepis
Na pewno wiele osób zdziwi fakt, że miód można spotkać w postaci napoju. Miód pitny był bardzo słynny już w średniowieczu, szczególnie na terenach Polski i Litwy. Miód pitny powstaje …
Żeberka w miodzie – przepis
Miód można wykorzystywać na różne sposoby: jako napój (np. miód pitny), dodatek do śniadania (np. kanapka z twarogiem i miodem – pycha!) lub jako marynata do mięsa. Dziś przedstawiamy przepis …
Jak rozpoznać prawdziwy miód?
Prawdziwy miód to niesamowity, naturalny produkt spożywczy. Ma on wiele właściwości korzystnych dla naszego zdrowia. Pod warunkiem, że jest prawdziwy. Kupienie naturalnego miodu może sprawiać problemy. Na co uważać przy …
Propolis – naturalny antybiotyk XXI wieku
Propolis nazywany jest również kitem pszczelim. Jest to mieszanina wydzielin pszczół oraz substancji żywicznych pozyskanych z pąków i młodych pędów drzew takich jak topola, brzoza, świerk, kasztanowiec oraz innych roślin …