Mi贸d kremowany

Mi贸d-kremowany-czarn膮-porzeczk膮

Naturalny mi贸d pszczeli jest bogactwem sk艂adnik贸w od偶ywczych, kt贸re nadaj膮 mu w艂a艣ciwo艣ci lecznicze. Jednak偶e g艂贸wnymi sk艂adnikami miodu s膮 glukoza i fruktoza. Ta mieszanka 艂atwoprzyswajalnych cukr贸w prostych decyduje o wyj膮tkowym procesie krystalizacji, kt贸ry odpowiada za zmian臋 postaci fizycznej miodu. Jest to proces ca艂kowicie naturalny i nie zmienia on sk艂adu chemicznego. Mi贸d zachowuje wszystkie sk艂adniki i w艂a艣ciwo艣ci prozdrowotne. 

Naturalny mi贸d pszczeli zwykle mo偶emy obserwowa膰 w dw贸ch formach. 艢wie偶y mi贸d prosto z ula ma posta膰 p艂ynn膮 zwan膮 r贸wnie偶 patok膮, z czasem jednak mi贸d krystalizuje i przybiera posta膰 krupca. Mi贸d p艂ynny jest preferowany przez wi臋kszo艣膰 os贸b, poniewa偶 艂atwo mo偶na wydoby膰, go ze s艂oika. Dlatego cz臋艣膰 pszczelarzy i firm handluj膮cych miodem decyduje si臋 na dekrystalizowanie miodu, czyli podgrzewanie krupca, a偶 powr贸ci on do postaci patoki. Niestety w temperaturze powy偶ej 45掳C mi贸d traci swoje lecznicze w艂a艣ciwo艣ci.

Istnieje spos贸b, by mi贸d mia艂 kremow膮 konsystencj臋, dzi臋ki czemu 艂atwo wydoby膰 go ze s艂oik i rozsmarowa膰 na pieczywie. A jednocze艣nie zachowa艂 swoje w艂a艣ciwo艣ci. Kremowanie miodu to proces polegaj膮cy na dodaniu do 艣wie偶ego, p艂ynnego miodu, cz臋艣ci miodu skrystalizowanego, a nast臋pnie regularnym mieszaniu. W ten spos贸b drobne kryszta艂ki miodu s膮 rozcierane i rozprowadzane po ca艂ej zawarto艣ci. Dzi臋ki temu mi贸d kremowany zyskuje on puszyst膮 konsystencj臋, kt贸r膮 zachowuje przez d艂ugi czas.

Dodatkowo dzi臋ki kremowej konsystencji mi贸d mo偶e zosta膰 wzbogacony o dodatki takie jak liofilizowana czarna porzeczka. Dzi臋ki temu 艂膮czymy w艂a艣ciwo艣ci zdrowotne miodu z witaminami zawartymi w owocach. Zyskuj膮 niepowtarzalny smak i aromat.

Ju偶 nied艂ugo znajdziecie w naszym sklepie mi贸d kremowany z innymi dodatkami, na pewno wybierzecie co艣 dla siebie :

Kremowany mi贸d z naszej pasieki znajdziecie w naszym sklepie: https://miodajnia.pl/sklep/

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *