Mi贸d pitny – przepis

mi贸d pitny

Na pewno wiele os贸b zdziwi fakt, 偶e mi贸d mo偶na spotka膰 w postaci napoju. Mi贸d pitny by艂 bardzo s艂ynny ju偶 w 艣redniowieczu, szczeg贸lnie na terenach Polski i Litwy. Mi贸d pitny powstaje poprzez fermentacj臋 miodu i wody. W zale偶no艣ci od proporcji sk艂adnik贸w dzielimy je na:

  • p贸艂torak – na 1 cz臋艣膰 miodu przypada 0,5 cz臋艣ci wody,
  • dw贸jniak – proporcje wody i miodu 1:1,
  • tr贸jniak – na 1 cz臋艣膰 miodu przypadaj膮 2 cz臋艣ci wody,
  • czw贸rniak – na 1 cz臋艣膰 miodu przypadaj膮 3 cz臋艣ci wody.


Im wi臋cej dodamy wody, tym wino b臋dzie l偶ejsze i kr贸cej musi fermentowa膰. Tr贸jniaki i czw贸rniaki fermentuj膮 ponad p贸艂 roku, a p贸艂toraki i dw贸jniaki nawet 8 lat. Szczeg贸lnie dla os贸b mniej cierpliwych podajemy przepis na czw贸rnika, poniewa偶 jest on jednym z najprostszych w przygotowaniu i na pewno b臋dzie smakowa艂 r贸wnie dobrze, jak pozosta艂e.


Oto co b臋dzie potrzebne:


Przygotowujemy mi贸d i rozpuszczamy go w wodzie (to zjawisko to tzw. brz臋czka), kt贸ry b臋dzie baz膮 dla miodu pitnego. W garnku podgrzewamy wod臋. Do ciep艂ej (ale nie wrz膮cej) wody dodajemy mi贸d. Ca艂o艣膰 mieszamy i doprowadzamy do wrzenia (na ma艂ym ogniu!). Dodajemy 艂y偶eczk臋 kwasku cytrynowego i dalej mieszamy. Gotujemy na ma艂ym ogniu ok. 40 minut. Zbieramy szum i od czasu do czasu ca艂o艣膰 mieszamy. W czasie gotowania brzeczki odparuje oko艂o 1 litra wody. Dlatego nale偶y dola膰 wod臋 (przegotowan膮 i ciep艂膮, ale nie gor膮ca) do gotowej brzeczki.

Ca艂o艣膰 mieszamy i pozostawiamy do wystygni臋cia w temperaturze pokojowej. Dro偶d偶e winiarskie i po偶ywk臋 rozpuszczamy w wodzie wed艂ug przepisu na opakowaniu. Dodajemy to tego 艂y偶eczk臋 cukru. Pozostawiamy na 20 minut. Przestudzon膮 brzeczk臋 przelewamy do g膮siorka fermentacyjnego. Dodajemy dro偶d偶e i butelk臋 szczelnie zamykamy korkiem z rurk膮 fermentacyjn膮. Odstawiamy w zaciemnione
miejsce na 1,5 miesi膮ca.

Po tym czasie zlewamy mi贸d znad osadu i ponownie zamykamy szczelnie w butelce na minimum rok. Tak przygotowany mi贸d pitny sprawdzi si臋 idealnie w zimowe mro藕ne wieczory, ale nie tylko.

Zesp贸艂 Miodajnia.pl

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *