Propolis nazywany jest również kitem pszczelim. Jest to mieszanina wydzielin pszczół oraz substancji żywicznych pozyskanych z pąków i młodych pędów drzew takich jak topola, brzoza, świerk, kasztanowiec oraz innych roślin zielonych.
Pszczoły pokrywają nim wnętrze ula, broniąc się przed drobnoustrojami, a także uszczelniają nim niewielkie otwory, stąd nazwa „kit pszczeli”. Znany był starożytnym grekom, którzy wykorzystywali go do dezynfekcji ran. To im zawdzięczamy nazwę „pro -polis”, co oznacza przedmurze miasta.
Propolis – skład
Skład ilościowy tego naturalnego antybiotyku w dużej mierze zależy od gatunków roślin z jakich był pozyskiwany. Standardowo zawiera on:
- żywice roślinne
- mieszaniny wydzielin pszczelich
- związki kwasowe i estrowe
- olejki eteryczne
- nieprzetworzone pyłki kwiatowe
- woda
- białka
- enzymy
- śladowe ilości soli nieorganicznych i organicznych związków metali
Propolis – właściwości
Niepowtarzalny skład kitu pszczelego sprawia, że ma on niesamowite zdolności niszczenia i blokowania różnych bakterii, grzybów, wirusów oraz pierwotniaków. W związku z tym znalazły one zastosowanie w leczeniu człowieka czyniąc z kitu pszczelego naturalny antybiotyk. Można go z powodzeniem używać do odkażania ran.
Propolis – na co pomaga
Kit pszczeli przyspiesza procesy gojenia i regeneracji tkanek w przypadkach:
- lekkich oparzeń,
- trudno gojących się ran,
- infekcji dróg oddechowych,
- opryszczce, także w opryszczce narządów płciowych,
- owrzodzeniach jamy ustnej i otwartych ran układu pokarmowego,
- ran jamy ustnej spowodowanych kandydozą,
- gruźlicy,
- nowotworu nosa i gardła,
- choroby wrzodowej przewodu pokarmowego.
Propolis – jak stosować
10% roztwór propolisu w etanolu jest najczęściej spotykaną formą tego produktu. Dzięki temu na dłużej zachowuje swoje zdolności oraz płynna forma ułatwia jego stosowanie.
Zastosowanie w chorobach układu oddechowego:
- 15-20 kropli (pół łyżeczki) na łyżeczkę cukru 3 razy dziennie,
- 40 kropli (jedna łyżeczka) na 250 ml ciepłej herbaty z rumianku do płukania gardła oraz popijania,
- do talerza z gorącą wodą wlać 40 kropli (jedna łyżeczka) nalewki, używać do inhalacji pod ręcznikiem przez 10 min.
Zastosowanie w chorobach układu pokarmowego:
- Na połowę szklanki letniej wody 40 kropli (jedna łyżeczka) nalewki. Płukać jamę ustną kilka razy dziennie przy paradontozie oraz stanach zapalnych jamy ustnej.
- Na połowę szklanki wody, herbaty lub innego płynu 20-40 kropli (od pół do jednej łyżeczki) nalewki. Pić 2-3 razy dziennie na 20-30 minut przed jedzeniem przy stanach zapalnych żołądka i jelit oraz w początkowym stadium choroby wrzodowej żołądka.
- Na łyżeczkę miodu 20 kropli (pół łyżeczki) nalewki. Spożywać 3 razy dziennie na 20 minut przed jedzeniem przy wrzodach żołądka i dwunastnicy.
Zastosowanie w chorobach skóry, przy ranach i oparzeniach:
- przemywać rany nasączonym propolisem patyczkiem higienicznym,
- na 100 ml przegotowanej, ciepłej wody wlać 10 kropli (1 ml) nalewki. Używać do przemywania ran, stłuczeń, oparzeń oraz do kompresów nakładanych na chore miejsca i stłuczenia,
- przemywać rozcieńczoną z wodą w proporcjach 1:50 nalewką palce nóg przy grzybicy międzypalcowej,
- na rany żylakowe przykładać kompresy nasączone nalewką rozcieńczoną z wodą w proporcjach 1:50.
Istotne jest aby woda, z którą rozcieńczamy nalewkę nie przekraczała 45℃.
Naturalny propolis z naszej pasieki znajdziesz tutaj: https://miodajnia.pl/product-category/propolis
Więcej informacji znajdziesz tutaj: http://www.czytelniamedyczna.pl/4404,aktywnosc-antybiotyczna-propolisu-krajowego-i-europejskiego.html