Propolis – naturalny antybiotyk XXI wieku

Propolis

Propolis nazywany jest r贸wnie偶 kitem pszczelim. Jest to mieszanina wydzielin pszcz贸艂 oraz substancji 偶ywicznych pozyskanych z p膮k贸w i m艂odych p臋d贸w drzew takich jak topola, brzoza, 艣wierk, kasztanowiec oraz innych ro艣lin zielonych. 

Pszczo艂y pokrywaj膮 nim wn臋trze ula, broni膮c si臋 przed drobnoustrojami, a tak偶e uszczelniaj膮 nim niewielkie otwory, st膮d nazwa 鈥瀔it pszczeli鈥. Znany by艂 staro偶ytnym grekom, kt贸rzy wykorzystywali go do dezynfekcji ran. To im zawdzi臋czamy nazw臋 鈥瀙ro -polis鈥, co oznacza przedmurze miasta.

Propolis 鈥 sk艂ad

Sk艂ad ilo艣ciowy tego naturalnego antybiotyku w du偶ej mierze zale偶y od gatunk贸w ro艣lin z jakich by艂 pozyskiwany. Standardowo zawiera on:

  • 偶ywice ro艣linne
  • mieszaniny wydzielin pszczelich
  • zwi膮zki kwasowe i estrowe
  • olejki eteryczne
  • nieprzetworzone py艂ki kwiatowe
  • woda
  • bia艂ka
  • enzymy
  • 艣ladowe ilo艣ci soli nieorganicznych i organicznych zwi膮zk贸w metali

Propolis 鈥 w艂a艣ciwo艣ci

Niepowtarzalny sk艂ad kitu pszczelego sprawia, 偶e ma on niesamowite zdolno艣ci niszczenia i blokowania r贸偶nych bakterii, grzyb贸w, wirus贸w oraz pierwotniak贸w. W zwi膮zku z tym znalaz艂y one zastosowanie w leczeniu cz艂owieka czyni膮c z kitu pszczelego naturalny antybiotyk. Mo偶na go z powodzeniem u偶ywa膰 do odka偶ania ran. 

Propolis 鈥 na co pomaga

Kit pszczeli przyspiesza procesy gojenia i regeneracji tkanek w przypadkach:

  • lekkich oparze艅,
  • trudno goj膮cych si臋 ran,
  • infekcji dr贸g oddechowych,
  • opryszczce, tak偶e w opryszczce narz膮d贸w p艂ciowych,
  • owrzodzeniach jamy ustnej i otwartych ran uk艂adu pokarmowego,
  • ran jamy ustnej spowodowanych kandydoz膮,
  • gru藕licy, 
  • nowotworu nosa i gard艂a,
  • choroby wrzodowej przewodu pokarmowego. 

Propolis 鈥 jak stosowa膰

10% roztw贸r propolisu w etanolu jest najcz臋艣ciej spotykan膮 form膮 tego produktu. Dzi臋ki temu na d艂u偶ej zachowuje swoje zdolno艣ci oraz p艂ynna forma u艂atwia jego stosowanie.

Zastosowanie w chorobach uk艂adu oddechowego:

  • 15-20 kropli (p贸艂 艂y偶eczki) na 艂y偶eczk臋 cukru 3 razy dziennie,
  • 40 kropli (jedna 艂y偶eczka) na 250 ml ciep艂ej herbaty z rumianku do p艂ukania gard艂a oraz popijania,
  • do talerza z gor膮c膮 wod膮 wla膰 40 kropli (jedna 艂y偶eczka) nalewki, u偶ywa膰 do inhalacji pod r臋cznikiem przez 10 min.

Zastosowanie w chorobach uk艂adu pokarmowego:

  • Na po艂ow臋 szklanki letniej wody 40 kropli (jedna 艂y偶eczka) nalewki. P艂uka膰 jam臋 ustn膮 kilka razy dziennie przy paradontozie oraz stanach zapalnych jamy ustnej.
  • Na po艂ow臋 szklanki wody, herbaty lub innego p艂ynu 20-40 kropli (od p贸艂 do jednej 艂y偶eczki) nalewki. Pi膰 2-3 razy dziennie na 20-30 minut przed jedzeniem przy stanach zapalnych 偶o艂膮dka i jelit oraz w pocz膮tkowym stadium choroby wrzodowej 偶o艂膮dka.
  • Na 艂y偶eczk臋 miodu 20 kropli (p贸艂 艂y偶eczki) nalewki. Spo偶ywa膰 3 razy dziennie na 20 minut przed jedzeniem przy wrzodach 偶o艂膮dka i dwunastnicy.

Zastosowanie w chorobach sk贸ry, przy ranach i oparzeniach:

  • przemywa膰 rany nas膮czonym propolisem patyczkiem higienicznym, 
  • na 100 ml przegotowanej, ciep艂ej wody wla膰 10 kropli (1 ml) nalewki. U偶ywa膰 do przemywania ran, st艂ucze艅, oparze艅 oraz do kompres贸w nak艂adanych na chore miejsca i st艂uczenia,
  • przemywa膰 rozcie艅czon膮 z wod膮 w proporcjach 1:50 nalewk膮 palce n贸g przy grzybicy mi臋dzypalcowej,
  • na rany 偶ylakowe przyk艂ada膰 kompresy nas膮czone nalewk膮 rozcie艅czon膮 z wod膮 w proporcjach 1:50.
    Istotne jest aby woda, z kt贸r膮 rozcie艅czamy nalewk臋 nie przekracza艂a 45鈩. 

Naturalny propolis z naszej pasieki znajdziesz tutaj: https://miodajnia.pl/product-category/propolis

Wi臋cej informacji znajdziesz tutaj: http://www.czytelniamedyczna.pl/4404,aktywnosc-antybiotyczna-propolisu-krajowego-i-europejskiego.html

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *