Py艂ek Pszczeli – skarbnica sk艂adnik贸w od偶ywczych

py艂ek pszczeli

Py艂ek pszczeli to py艂ek zebrany przez pszczo艂y z kwiat贸w, kt贸ry 艂膮cz膮 z produkowanymi przez siebie enzymami. Py艂ek kwiatowy b臋d膮cy m臋skimi kom贸rkami rozrodczymi kwiat贸w to najwarto艣ciowszy na 艣wiecie produkt 偶ywno艣ciowy. Mi贸d wraz z py艂kiem s膮 g艂贸wnym pokarmem dla pszcz贸艂. Podczas gdy mi贸d zapewnia im energi臋, py艂ek dostarcza bia艂ka dla ich rozwoju.

Pszczo艂y zbieraj膮c py艂ek dokonuj膮 za nas niesamowicie trudnej pracy. By zebra膰 jeden kilogram py艂ku musz膮 odwiedzi膰 tysi膮ce kwiat贸w!

Olbrzymi wysi艂ek pszcz贸艂 owocuje tworzeniem naturalnego produktu leczniczego i od偶ywczego, kt贸rego nie jest w stanie wyprodukowa膰 偶adne laboratorium 艣wiata. 

Py艂ek pszczeli 鈥 sk艂ad

Py艂ek pszczeli jest prawdziw膮 kopalni膮 艂atwo przyswajalnych sk艂adnik贸w od偶ywczych. W jego sk艂ad wchodzi kilkaset r贸偶nych element贸w. S膮 to mi臋dzy innymi: 

  • bia艂ka 鈥 g艂贸wny materia艂 budulcowy organizmu,
  • aminokwasy egzogenne, kt贸rych organizm nie jest w stanie sam wytworzy膰 i trzeba je dostarcza膰 z zewn膮trz,
  • w臋glowodany 鈥 w wysoko przyswajalnej formie,
  • lipidy i kwasy t艂uszczowe, kt贸re hamuj膮 zmiany mia偶d偶ycowe,
  • zwi膮zki fenolowe, wzmacniaj膮 naczynia w艂osowate krwiono艣ne, maj膮 w艂a艣ciwo艣ci przeciwzapalne, przeciwmia偶d偶ycowe, przeciwutleniaj膮ce, 偶贸艂ciop臋dne, moczop臋dne i przeciwnowotworowe, a tak偶e ochraniaj膮 przed promieniowaniem jonizuj膮cym,
  • enzymy i koenzymy 鈥 niezb臋dne do prawid艂owego funkcjonowania organizmu,
  • witaminy z obu grup: rozpuszczalne w wodzie i rozpuszczalne w t艂uszczach,
  • biopierwiastki z grupy makroelement贸w (wap艅, fosfor, magnez, s贸d i potas) oraz mikroelement贸w (偶elazo, mied藕, cynk, mangan, krzem i selen). 

Py艂ek pszczeli zosta艂 uznany za jedyny produkt spo偶ywczy zawieraj膮cy wszystkie sk艂adniki potrzebne do 偶ycia. 

Py艂ek pszczeli 鈥 dzia艂anie

Najnowsze rozumienie poj臋cia choroby nie dotyczy powstawania zaburze艅 na poziomie narz膮d贸w lecz na poziomie milion贸w kom贸rek tworz膮cych dany narz膮d. Sk艂adniki py艂ku pszczelego docieraj膮c do kom贸rek organizmu pomagaj膮 w zachowaniu tzw. homeostazy 鈥 r贸wnowagi w dzia艂aniu kom贸rek. Je艣li funkcje kom贸rek s膮 zaburzone, oboj臋tnie w jakim kierunku, pod wp艂ywem dzia艂ania py艂ku normalizuj膮 si臋.  W ten spos贸b mo偶na nie tylko leczy膰 choroby daj膮ce ju偶 objawy, ale przede wszystkim zapobiega膰 im. 

Py艂ek pszczeli 鈥 na co pomaga?

  • Wzmacnia organizm i niweluje niedobory sk艂adnik贸w od偶ywczych.
  • Od偶ywia m贸zg wspomagaj膮c ca艂y uk艂ad nerwowy. 
  • Py艂ek pszczeli poprawia funkcje umys艂owe takie jak: pami臋膰, uczenie si臋, my艣lenie, rozumienie, koncentracja. 
  • Uk艂ad krwiono艣ny 鈥 dostarcza sercu materia艂u energetycznego jakim jest ATP. Dzi臋ki temu znacz膮co zmniejsza ryzyko zawa艂u. Arginina odbudowuje 艣r贸db艂onek naczyniowy, zwi臋kszaj膮c dotlenienie naczy艅 krwiono艣nych. Obni偶a poziom z艂ego cholesterolu i tr贸jgliceryd贸w. Py艂ek przeciwdzia艂a agregacji p艂ytek w krwi, kt贸ra jest pocz膮tkiem mia偶d偶ycy. 
  • W膮troba 鈥 flawonoidy i fenolokwasy zawarte w py艂ku pszczelim obni偶aj膮 poziom enzym贸w w膮trobowych. Jednocze艣nie zabezpieczaj膮 kom贸rki w膮troby przed szkodliwym wp艂ywem substancji toksycznych. 
  • Mi臋艣nie 鈥 zmniejsza poziom kwasu mlekowego w krwi, zwi臋ksza wydolno艣膰.
  • Przerost prostaty 鈥 py艂ek jest 藕r贸d艂em beta-Sitosterolu, kt贸ry zwi臋ksza zdolno艣膰 wydzielnicz膮 gruczo艂u krokowego. 
  • Antybiotyki 鈥 chroni organizm i pomaga mu w regeneracji podczas kuracji antybiotykowej. A tak偶e odbudowuje 艣luz贸wk臋 oraz naturaln膮 flor臋 bakteryjn膮 po zako艅czeniu stosowania antybiotyk贸w.
  • Py艂ek ma hamuje aktywno艣膰 enzym贸w odpowiedzialnych za powstawanie stanu zapalnego. 
  • Alergia 鈥 zr贸偶nicowane cz膮steczki py艂ku kwiatowego w niewielkich ilo艣ciach, zmniejszaj膮 nadwra偶liwo艣膰 organizmu.
  • Odporno艣膰 鈥 py艂ek pszczeli wzmacnia system immunologiczny. 

Py艂ek pszczeli 鈥 dawkowanie

Wystarczy ju偶 jedna 艂y偶eczka py艂ku dziennie, 偶eby odczu膰 korzystne efekty ju偶 po kilku tygodniach. Jednak偶e je艣li chcemy wykorzysta膰 pe艂n膮 moc lecznicz膮 i profilaktyczn膮 py艂ku pszczelego zaleca si臋 spo偶ywanie od jednej do trzech 艂y偶eczek dziennie przez dzieci. A dla doros艂ych mi臋dzy 10 a 30 g na dob臋. 

By chroni膰 tak cenny wytw贸r jakim jest py艂ek kwiatowy, natura wyposa偶y艂a go w specjalny mechanizm ochronny jakim jest otoczka celulozowa. By wykorzysta膰 najcenniejsze wn臋trze py艂ku nale偶y przed spo偶yciem zmieli膰 go np. w m艂ynku do kawy. Dobrym zabiegiem jest r贸wnie偶 rozpuszczanie py艂ku w miodzie lub wodzie, co znacz膮co zwi臋ksza jego wch艂anialno艣膰.

Py艂ek pszczeli mo偶esz kupi膰 tutaj: https://miodajnia.pl/product-category/pylek-pszczeli

Wi臋cej informacji znajdziesz na : http://www.czytelniamedyczna.pl/2583,wlasciwosci-biologiczne-i-dzialanie-lecznicze-pylku-kwiatowego-zbieranego-przez.html

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *