Ziołomiód to niezwykle wartościowy produkt, ponieważ łączy w sobie zalety tradycyjnego miodu z siłą leczniczych ziół. Ziołomiód powstaje poprzez podanie pszczołom przygotowanej wcześniej specjalnej pożywki zawierającej sok z roślin mających właściwości lecznicze takie jak pokrzywa, czy sosna. Następnie do pracy przystępują pszczoły, które mieszają podaną pożywkę z nektarem roślin oraz dodają swoje unikalne enzymy tworząc wyjątkowy miód.
Ziołomiód – skład
Skład Ziołomiodu jest bardzo zbliżony do tradycyjnego miodu i ma wszystkie jego zalety. Oprócz tego posiada składniki obecne w roślinach, których sok został wykorzystany przez pszczoły. Ziołomiody zawsze zawierają:
- łatwo przyswajalne cukry proste,
- witaminy z grup B, C, K, A,
- biopierwiastki – potas, wapń, magnez, cynk, kobalt, żelazo,
- enzymy – wydzieliny gruczołów pszczół,
- kwasy organiczne,
- związki fenolowe,
- flawonoidy,
- olejki eteryczne.
Jedną z grup składników, które wyraźnie odróżniają ziołomiody od miodów naturalnych są biopierwiastki. Zawartość makro- i mikroelementów w ziołomiodach jest wielokrotnie wyższa niż w miodach naturalnych. Ziołomiody są produktem naturalnym, pozbawionym sztucznych barwników, aromatów czy konserwantów.
Ziołomiód – działanie
Badania wskazują, że ziołomiody w znacznie mniejszych stężeniach hamują rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych w porównaniu do miodów bez dodatku ziół. Stwarza to możliwość lepszego wykorzystania ich do leczenia chorób górnych dróg oddechowych i dermatologicznych niż w przypadku tradycyjnych miodów.
Kolejną przewagą ziołomiodów są lepsze właściwości biologiczne – wynika to z większej zawartości substancji biologicznie czynnych pochodzenia roślinnego. Oznacza to znaczną aktywność antybakteryjną, także przeciwko bakteriom odpornym na antybiotyki.
Ziołomiód – na co pomaga?
- Podnosi odporność,
- Zmniejsza stany zapalne,
- Regeneruje organizm,
- Wzmacnia serce i układ krwionośny,
- Działa wykrztuśnie,
- Pomaga zwalczyć grypę i przeziębienie,
- Zmniejsza ryzyko miażdżycy,
- Walczy z infekcją górnych dróg oddechowych,
- Pomaga w chorobach reumatycznych,
- Zmniejsza objawy dny moczanowej,
- Dodaje energii,
- Poprawia pracę jelit i ułatwia trawienie,
- Uzupełnia niedobory energii,
- Oczyszcza organizm z toksyn,
- Reguluje poziom cukru we krwi.
Kremowanie miodu
Wolisz miód płynny czy skrystalizowany? Niestety obie formy mają swoje wady. Miód płynny spływa z pieczywa, klei się i zostawia trudne trudne do usunięcia plamy. Natomiast miód skrystalizowany jest twardy i trudno nawet wydobyć go ze słoika, a rozsmarowanie na pieczywie jest wręcz niemożliwe. Na szczęście już nie musisz wybierać.
Jedną z wyjątkowych zalet oferowanego przez nas ziołomiodu jest to, że ma kremową konsystencję. To forma zbliżona do margaryny lub masła orzechowego. Jak to możliwe? Krystalizacja miodu jest naturalnym procesem fizycznym, zachodzi w każdym miodzie i nie zmienia jego składu chemicznego. Istnieje jednak możliwość jak przeprowadzić ten proces w innym kierunku. Kremowanie miodu polega na regularnym mieszaniu, które hamuje powstawanie dużych kryształów i nadaje mu aksamitnej konsystencji. Nie zmienia się w ten sposób walorów smakowych ani zdrowotnych.
Miód z pyłkiem pszczelim
Aby wzmocnić korzystne działanie naszego ziołomiodu dodajemy do niego pyłek pszczeli. Jest to on bardzo niedocenianym i trudno dostępnym produktem pszczelim. Stanowi źródło stanowi źródło wszystkich składników potrzebnych do życia. Uznany został za najbardziej wartościowy produkt żywnościowy na świecie! Więcej o pyłku: https://miodajnia.pl/pylek-pszczeli
Ziołomiód – jak stosować
Ziołomiód warto przyjmować nie tylko w czasie choroby, ale głównie w ramach profilaktyki. Wystarczy spożywać 2-3 łyżeczki dziennie, by odczuć jego korzystne działanie na organizm. Dobrze jest rozsmarować go na pieczywie, lub jeść prosto ze słoika, ale najlepsze efekty z zawartych substancji czynnych można uzyskać rozpuszczając go w wodzie. Ziołomiód ze względu na swoje walory smakowe można wykorzystywać do celów kulinarnych, jako dodatek do zdrowych napojów, owsianki czy naleśników. Warto pamiętać, by temperatura potraw, wody, czy herbaty nie przekraczała 45℃. W wyższej temperaturze każdy miód traci swoje właściwości biologiczne.
Naturalny ziołomiód kupisz tutaj: https://miodajnia.pl/sklep
Więcej informacji znajdziesz tutaj: http://www.czytelniamedyczna.pl/3821,znaczenie-zioomiodlw-w-lecznictwie.html